Відповіді на запитання щодо розподілу допомоги від фонду Creators for Ukraine та формування плейлистів Songs For Ukraine

Менше, ніж за 2 місяці  існування благодійного фонду Creators for Ukraine фінансову допомогу отримали майже 700 правовласників на загальну суму близько 8 млн грн. Також, в рамках даної ініціативи набувають популярність плейлисти Songs For Ukraine, головна мета яких популяризувати українську музику у світі та збільшити потік роялті до творчої спільноти України. Дізнавшись про ці ініціативи, у багатьох авторів виникли запитання: як отримати допомогу, як вона розподіляється та як потрапити до даних плейлистів. Відповідаємо на них.

Хто заснував фонд Creators for Ukraine?

Ініціатива створити благодійний фонд Creators for Ukraine для допомоги українським творцям та біженцям була започаткована світовою авторською спільнотою CISAC, що об'єднує 228 організацій, які здійснюють управління авторськими правами зі всього світу.

Хто отримує допомогу від фонду Creators for Ukraine?

Фінансову підтримку від фонду Creators for Ukraine отримують ті автори, які є членами  ГО «УААСП», яка, в свою чергу, є єдиним офіційним представником CISAC в Україні.

Допомога від фонду Creators for Ukraine – це не розподіл роялті, а цільова допомога творцям, які, будучи у складі ГО «УААСП», є членами світової спільноти CISAC. Конкретний перелік осіб було складено з авторів, що підписали договір з ГО «УААСП» та надано до фонду Creators for Ukraine.

Окрім персональних виплат від ГО «УААСП», автори, які опинились в інших країнах, отримують допомогу різного характеру від тих місцевих організацій колективного управління (ОКУ), які є членами CISAC та партнерами ГО «УААСП». Актуальну інформацію про те, яку саме допомогу пропонують зазначені організації і умови отримання такої допомоги, можна дізнатися з новин у Facebook на сторінці ГО «УААСП».

Чи отримають допомогу ті автори, які підписали договір з ГО «УААСП» після заснування фонду Creators for Ukraine?

В залежності від подальшого фінансування у фонд буде відомо, чи існуватиме можливість продовжувати допомагати авторам, в тому числі тим, які уклали договори з ГО «УААСП» після 24.02.2022 року. Нагадаємо, що ГО «УААСП» є лише транзитом для фінансової допомоги українським авторам, але зацікавлена, щоб якомога більше українських творців отримали таку допомогу і робить для цього все можливе. 

Ким і для чого були створені плейлисти Songs For Ukraine?

В рамках фонду Creators for Ukraine угорським музичним товариством Artisjus було ініційовано створення плейлистів Songs For Ukraine для популяризації української музики та збільшення потоку роялті творцям України з-за кордону.

Для отримання автором винагороди за використання його творів в усьому світі йому необхідно мати міжнародний номер IPI (унікальний номер автора в міжнародній базі даних) та наявність інформації про твори в міжнародній базі даних. На території України лише ГО «УААСП», як член міжнародної спільноти CISAC, має змогу присвоїти українському автору IPI номер та збирати роялті за використання української музики від іноземних організацій.

Чи можна ще потрапити до плейлистів Songs For Ukraine?

Глобальний запуск ініціативи Songs For Ukraine відбувся 29 березня 2022 року. Плейлисти були створені для популяризації української музики у світі та додаткового заробітку українських авторів. Плейлисти можуть актуалізуватися на розсуд засновників цієї ініціативи. Важливо підкреслити, що зібране роялті іноземними  авторськими організаціями просто не зможе дійти до свого правовласника, якщо автор не зареєстрований у міжнародних базах даних. Тому, шановні українські автори,  реєструйтесь в ГО «УААСП», отримуйте міжнародні унікальні коди, додавайте свої твори на цифрові майданчики і отримуйте роялті за таке використання. 

Як стати автором ГО «УААСП»?

Для того, щоб стати частиною світового музичного товариства та отримувати всі переваги члена ГО «УААСП», достатньо звернутися за консультацією за електронною адресою  [email protected] та укласти договір про управління майновими правами з ГО «УААСП». Більш детально з умовами співпраці можна ознайомитися на сайті в розділі «Правовласнику»: http://uacrr.org.ua/page.html.