Європарламент прийняв Директиву про авторське право!

Сьогодні, 26 березня 2019 року, у Брюсселі Європарламент остаточно прийняв Директиву ЄС про авторське право, яка за останній викликала масу обговорень і суперечок в середовищі авторів і користувачів авторського контенту. За прийняття Директиви проголосували 348 парламентарів, в той час як проти виступили 274.

- Європейський Союз заклав основу для кращого та справедливого цифрового середовища, в якому творці матимуть більш сприятливу позицію для узгодження справедливих ліцензійних зборів за використання їх творів великими онлайн-платформами, - заявив після голосування генеральний директор CISAC Гаді Орон, - Це надзвичайно важливе досягнення не тільки для Європи, але і для мільйонів творців, яких CISAC представляє у всьому світі. Ми вдячні всім, хто в європейських інституціях невтомно працював над цією Директивою, і сподіваємося, що вона стане орієнтиром для країн, що не входять до ЄС.

Головна новела згаданої Директиви – більш жорсткий контроль онлайн-платформами авторського контенту, що завантажується у глобальну мережу. Відтак, вже протягом наступних років значно зростуть суми роялті, що виплачуються творцям за використання їх творів онлайн. Таким чином, увінчалась успіхом масштабна кампанія CISAC, членом якого є ГО «УААСП», і інших світових авторських інституцій, спрямована на підтримку важливої Директиви.