Членство ГО «УААСП» в CISAC. Що це означає?

ГО «УААСП» є єдиною музичною ОКУ в Україні, яка є дійсним членом CISAC. Це підтверджується листом нижче, а також інформацією на сайті CISAC за посиланням

https://members.cisac.org/CisacPortal/directorySociety.do?method=detail&societyId=505&rMethod=membersDirectoryList&by=society&domain=&alpha=N  

Членство в CISAC передбачає укладення угод про взаємне представництво інтересів з іноземними ОКУ. На підставі таких угод ГО «УААСП» управляє світовим репертуаром на території України ї є єдиною організацією в Україні, яка може надати дозвіл на використання таких творів.

Принагідно відповідаючи на запитання, «Що має під собою статус тимчасового члена CISAC?», яким з червня 2018 року є ГО «УААСП», звернемось власне до Статуту Міжнародної конфедерації товариств авторів і композиторів CISAC.

Перш за все, маємо зазначити, що будь-який новий член світової авторської конфедерації, вступаючи до лав CISAC, в обов’язковому порядку терміном на два роки отримує статус тимчасового члена. Для тимчасового члена в цей перелік входять зокрема право брати участь у кожній Генеральній Асамблеї; укладати договори про взаємне представництво інтересів з іноземними ОКУ, отримувати (де це доречно) фінансову допомогу від CISAC; брати участь в кожному регіональному комітеті, відповідно до внутрішніх правил кожного з регіональних комітетів; брати участь в кожному технічному комітеті, створеному Радою; користуватися перевагами системи CIS; здійснювати всі інші права, що випливають із Статуту.

Після того, як тимчасовий член завершив випробувальний період у 24 місяці, Генеральна асамблея (з урахуванням рекомендацій Ради) здійснює одну з наступних дій: приймає тимчасового члена як повного члена; поновлює тимчасовий випробувальний період на додаткові 24 місяці; або припиняє тимчасовий допуск до CISAC. При цьому Генеральна асамблея має змогу поновляти тимчасовий випробувальний період, зазначений у пункті без обмежень.

Таким чином, наголошуємо, що зараз ГО «УААСП» знаходиться на екваторі свого тимчасового членства в CISAC, здійснює максимально широкі права і обов’язки, передбачені цим статусом, в тому числі – збирає і виплачує авторську винагороду для українських авторів з території майже всього світу, і збирає і виплачує авторську винагороду для авторів всього світу на території України. Щоб, як результат своєї роботи, згідно Статуту CISAC у максимально короткі терміни отримати повне членство в Міжнародній конфедерації товариств авторів і композиторів.