ІСТОРИЧНА ПОДІЯ В КРЕАТИВНІЙ ІНДУСТРІЇ КРАЇНИ! ️

Авторська спільнота, концертний, ресторанний, медіа та шоу-бізнес об‘єдналися, щоб подолати кризу у сфері сплати роялті за використання музики. 

Представники індустрій вийшли на прес-конференцію, яка відбулася в Українському кризовому медіа-центрі зі спільною заявою та зверненням до Президента України, Міністерства економіки України, народних депутатів. 

Вперше! За часів незалежності, відбулось велике об’єднання, до якого долучилося близько двохсот регіональних радіостанцій зі всієї України, а також всі найбільші радіо мережі, регіональні та державні телерадіокомпанії, найбільші організатори гастрольних подій та фестивалів, більше двох тисяч найвідоміших ресторанів та ресторанних мереж, ресторанні асоціації, українські виконавці, автори, музичні видавництва, відомі на весь світ українські DJ та продюсери.

Словом, всі ті, хто щодня, попри все, творить креативну індустрію країни.

Така подія мала б статися набагато раніше, АЛЕ розпочати конструктивний рух ніколи не пізно. 

На сьогодні, роялті також збирають певні угруповання, які не володіють необхідним обсягом прав для здійснення такої діяльності. При цьому, ведуть її непрозоро, «гублячи» зібрані кошти в сірих схемах. 

Натомість, найбільша авторська спільнота країни - ГО УААСП, яка представляє глобальний світовий музичний каталог до якого входить десятки мільйонів творів і великий каталог творів локальних авторів та правовласників, протягом довгого періоду заблокована у можливості здійснювати свою діяльність.

На вищевказаній прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі, крім спільної заяви до Президента України, Уряду і парламентарів також було озвучено план виходу з кризи, який забезпечить прозору та системну виплату роялті авторам та правовласникам України і світу. А також підвищить рейтинг України на міжнародному рівні, збереже дотримання умов Угоди про асоціацію з ЄС. 

Зокрема, 

Тарас Тополя, лідер гурту Антитіла, Віце-президент Авторської ради ГО УААСП від авторської спільноти, озвучив детальний план виходу із кризи: 

"Щоб перезавантажити сферу колективного управління та роялті, очистити її від корупції, а також розблокувати роботу ОКУ та повернути Авторам право на заслужену винагороду за використання їх музики, потрібно зробити лише два кроки:

  1. Негайно ухвалити законопроект № 5572 про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління. Відповідно до цих норм, кожна належна ОКУ зможе збирати роялті для авторів та правовласників, правами яких вона управляє. Таким чином, законопроєкт № 5572 забезпечить законну та ефективну діяльність сфери колективного управління до завершення нової процедури акредитації.
  2. Утворити парламентську робочу групу і розпочати узгодження редакції нового закону «Про авторське право і суміжні права» на основі законопроєкту № 5552_2, який після ухвалення Верховною Радою, врегулює дану сферу і захистить права авторів країни.

Ці прості два кроки зупинять корупційні схеми з авторськими роялті та дозволять авторам отримувати гідну винагороду за їхню творчу працю. "

 

Ірина Горова, co-founder та CEO групи компаній MOZGI GROUP, продюсер:

"Було надзвичайно важливо об'єднати індустрію, і я хочу зазначити, що тут сидять представники не людей, які заробляють на агентських, або вони облаштовують щось - тут сидять люди, які інвестують в авторів і музикантів, створення крутих проектів. Тут сидять творці, які пишуть і створюють музику. Тут сидять люди, які користуються нашим контентом. І це дуже важливо, тому що ми не паразитуємо на музиці, ми її створюємо. По суті - ми створюємо індустрію."

  

Юрій Нікітін, продюсер, компанія mamamusic:

"Я, чесно кажучи, втратив, до зустрічі з хлопцями, надію, тому що десь більше року тому ми активно брали участь в прес-конференціях і так далі, але результату не було. І я дуже радий і вдячний авторам за те, що вони жертвують своїм часом заради загального блага. Я сподіваюся, що цього разу нам вдасться довести цю ситуацію до логічного завершення і автори, і правовласники отримають можливість управляти власними творами і гідно отримувати винагороду за їх виробництво. "

 

Катерина Павленко, автор пісень Go-A Band:

 "У всьому світі є організації, які опікуються правами авторів, і які складаються з авторів, які самі ж зацікавлені в тому, щоб це відбувалося прозоро, і щоб все відбувалося в законодавчому полі. І мені, чесно кажучи, не зрозуміло - чому в Україні зараз відбувається така ситуація. Адже є організація, яка визнана міжнародною спільнотою CISAC. Але її робота наразі заблокована. І мені, як автору, не зрозуміло чому ігноруються такі явні факти порушень і чому досі це питання не вирішено."

 

Дмитро Сидоренко, засновник фестивалю Atlas Weekend:

"….ось ці колектори – терористи, які фактично зараз всі ці роки намагаються приборкати різними корумпованими схемами авторські гроші, які потім не доходять до авторів, почали фактично нас тероризувати і шантажувати. Просять з нас мільйони гривень, хоча фактично не мають законних підстав це робити.

Ми їм пояснили, що повинна пройти акредитація, ми готові заплатити, ми кожного року платимо роялті. Після того, як ми відмовились, вони почали звертатись до наших інформаційних партнерів, надаючи недостовірну інформацію і намагаючись змусити нас сплатити їм кошти. Повністю незаконно!"

 

Максим Шульженко, керуючий партнер Stereo Plaza:

"Тому основне питання, яке є на даний момент, це все ж таки прийняти 5572 як законопроект, який дозволить зробити дві речі -  перше, оголосити все ж такий новий, зрозумілий конкурс на організацію колективного управління, який буде публічним і коли всім покажуть, за якими, власне, критеріями (а одним з найголовніших критеріїв є репрезентативність організації), це було встановлено. Ми як користувачі, цього не побачили. А друге, до моменту того, поки буде проведений конкурс, дати можливість організаціям, які мають законні права, почати отримувати за це гроші і виплачувати авторську винагороду". 

 

Тарас Середюк, член правління Національної ресторанної асоціації України, ресторатор:

"Що стосується нашого об'єднання сьогоднішнього - велика справа! Я точно знаю, що разом можна зробити більше, ніж кожен окремо. І ми однозначно підтримуємо позицію. Галузь готова платити, галузь хоче розвитку українського контенту. Ми хочемо, щоб гроші, які ми заробляємо, десь навіть з великими труднощами - вони потрапляли безпосередньо до авторів, вони розвивали можливості інвестиційні груп, які займаються створенням контенту. Це чесна система, яка з грошима передає нашу енергію, наших гостей, які дозволять далі розвиватися двом галузям і покращувати один одного."

 

Валерій Харчишин, Генеральний директор ГО УААСП, лідер гурту Друга Ріка:

"Ми сподіваємося, що до нас дослухалась держава, дослухалось  Мінекономіки, безпосередньо  орган, що відповідає за колективне управління. В свою чергу, хочемо висловити підтримку таким діям уряду і хотілось би аби ми цього разу разом довели справу до успішного завершення багатостраждальної реформи."