Звернення ECSA (Європейського Альянсу Авторів та Композиторів) до Президента України Володимира Зеленського в підтримку Законопроекту №5572

Пану Володимиру Зеленському                                                                                            

Президенту України

Вул. Банкова 11, Київ, 01220, Україна

Брюссель, 2 листопада, 2021 року

Лист ECSA у підтримку Законопроекту №5572 для ефективного управління правами авторів в Україні.

Шановний Президенте, Шановний пане Зеленський,

Я пишу Вам від імені Європейського Альянсу Авторів та Композиторів, щоб висловити нашу рішучу підтримку Законопроекту №5572, який направлено на вирішення проблем, пов’язаних з процесом акредитації Організацій Колективного Управління (ОКУ) в Україні.

Європейський Альянс Авторів та Композиторів представляє більше 30 000 професійних композиторів та авторів пісень в 27 європейських країнах. Маючи більше 60 організацій-членів по всій Європі, Альянс захищає інтереси авторів професійної сучасної класичної музики, музики у кінофільмах та аудіовізуальних творах, а також популярної музики. Відповідно, наші члени дуже зацікавлені у підтримці, в Україні та за її межами, ефективних та репрезентативних ОКУ, які мають договори про взаємне представництво інтересів з іншими ОКУ з усього світу. Це є ключовим фактором, який забезпечує отримання авторами музики роялті та пропорційної винагороди за використання їхніх творів на всіх територіях.

Наскільки нам відомо, ГО УААСП є найбільш репрезентативною ОКУ в Україні, маючи більш ніж 500 постійних членів та представляючи більше 4000 українських авторів. Вона також має біля 100 договорів про взаємне представництво інтересів з іншими ОКУ з усього світу. Відповідно, ГО УААСП представляє світовий репертуар на території України. Проте, нам відомо, що українська Акредитаційна Комісія не акредитувала ГО УААСП, попри критерії, визначені Законом про колективне управління правами 2018 року.

Наразі, нам відомо, що прийняття та впровадження Законопроекту №5572 може вирішити ситуацію, дозволяючи провести нову, прозору та чесну процедуру акредитації та надаючи ОКУ можливість тимчасово ліцензувати свій репертуар на підставі прямих повноважень, переданих локальними авторами та іноземними ОКУ.

З огляду на вищевказане, ми б хотіли висловити свою рішучу підтримку цьому Законопроекту, який є важливим не лише для чесного та ефективного процесу акредитації ОКУ, а й для забезпечення отримання українськими та міжнародними авторами пропорційної винагороди за використання їхніх творів.

Ми підтримуємо Вас у цих зусиллях та залишаємось у Вашому розпорядженні для подальших обговорень.

З повагою,

Альфонс Карабуда, Президент ECSA