ЗВЕРНЕННЯ IMPF (Міжнародний форум незалежних музичних видавців) ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО В ПІДТРИМКУ ЗАКОНОПРОЕКТУ №5572

IMPF

Незалежні музичні видавці

Міжнародний форум

До уваги: Володимира Зеленського, Президента України

Вул. Банкова 11, Україна

(електронною поштою: [email protected])

Брюссель, 2 листопада 2021 року

Колективне управління правами авторів музики в Україні, Законопроект №5572

Шановний Президенте Зеленський,

Я пишу Вам від імені IMPF стосовно необхідності прийняття та впровадження Законопроекту №5572, який покликаний виправити недоліки в акредитації організацій колективного управління (ОКУ) в Україні.

Даним листом IMPF також підтримує заклик міжнародної спільноти авторів музичних творів та організацій колективного управління, з якими афілійований IMPF, які також просять швидкого вирішення, через Законопроект №5572, поточної упередженої ситуації. Законопроект №5572 дозволить забезпечити проведення нової прозорої та об’єктивної процедури акредитації та дасть можливість ОКУ ліцензувати свій репертуар відповідно до безпосередніх повноважень, наданих локальними авторами та композиторами, а також іноземними ОКУ.

IMPF підтримує зв’язки з ГО УААСП, що є не лише єдиним репрезентативним музичним авторським товариством в Україні, а й єдиною організацією в Україні, яка представляє авторів музичних та драматичних творів, яка є визнаною CISAC (Міжнародною конфедерацією товариств авторів та композиторів). ГО УААСП також працює з більшістю локальних та національних незалежних музичних видавців в Україні, що є індустрією, яка ще формується, але має потенціал росту, забезпечення робочими місцями та підтримки економічного розвитку національного українського креативного сектору. ГО УААСП представляє більше 500 постійних членів та більше 4000 українських авторів та їх незалежних видавців. ГО УААСП також має близько 100 договорів про взаємне представництво інтересів з ОКУ з усього світу, що означає, що ГО УААСП представляє світовий репертуар в Україні.

Саме тому ми занепокоєні рішенням Акредитаційної комісії під егідою Міністерства Економіки акредитувати дві інші ОКУ, які, наскільки нам відомо, є не такими репрезентативними, як ГО УААСП. Таке рішення не лише суперечить нашому розумінню Закону про колективне управління 2018 року, але й, на превеликий жаль, перешкоджає ГО УААСП у виконанні своїх повноважень, позбавляючи українських та іноземних авторів, композиторів та незалежних музичних видавців їхньої законної винагороди. Це, в свою чергу, завдає значних збитків локальним членам ГО УААСП та її світовим партнерам.

Швидке прийняття Законопроекту №5572 виправить ситуацію шляхом вирішення питання в двох сферах, а саме публічного виконання та публічного сповіщення музичних творів, не відміняючи всього процесу акредитації. Законопроект №5572 в найкоротші строки виправить порушення Закону про колективне управління правами, що перешкоджає ГО УААСП виконувати свої обов’язки. Тому ми просимо Вашого втручання для якомога швидшого прийняття Законопроекту №5572 відповідними державними органами.

Дякуємо Вам за увагу і залишаємось у Вашому розпорядженні, якщо потрібна додаткова інформація.

Гер Хаттон, Юридичний Радник Ради директорів IMPF