СПРОСТУВАННЯ НЕДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ!

Вчора, 8.12.2021, на одному з Youtube каналів було опубліковано інтерв’ю журналіста, дружини Дмитра Гордона Олесі Бацман з Русланою Лижичко та її чоловіком Олександром Ксенофонтовим.
Під час даного інтерв’ю Олександром Ксенофонтовим та Русланою Лижичко було озвучено велику кількість інформації, яка не відповідає дійсності. Окрім того, нашу організацію, а також Президента України, Міністра культури, екс-Міністрів економіки, народних депутатів звинуватили у корупції. При цьому, саме директор з ліцензування організації колективного управління Руслани Лижичко (АіВ), нешановний Олександр Нікін перебуває наразі під домашнім арештом за підозрою по корупційній статті 369 ч.4. (хабар), а також фігурант розслідування по іншій економічній статті 191 ч.4 (привласнення, розтрата чужого майна) по якій також проходить і бізнес-партнер Олександра Ксенофонтова та видавець Руслани Лижичко - Олег Долінський. 
Такий когнітивний дисонанс, а також дивна поведінка під час інтерв’ю викликає наше глибоке занепокоєння. Проте, оскільки Руслана Лижичко ніколи не заявляла про свою неосудність (*примітка Неосу́дність — стан психологічного здоров'я людини, при якому вона не може контролювати свої дії або не перебуває у свідомості) , оскільки нам невідомо чи коли-небудь їй призначалася судово-психіатрична чи комплексна психолого-психіатрична експертиза, вважаємо що вона осудна і здатна повною мірою нести відповідальність за власні слова та вчинки.

Тому, окрім публічного спростування, ми звертаємося до суду з метою захисту честі та гідності членів ГО УААСП, а також спростування недостовірної інформації та безпідставних звинувачень.

Заявляємо, що ані члени авторської спільноти, ані менеджмент ГО УААСП, не здійснювали жодних особистих зустрічей ані з керівником офісу Президента, ані з самим Президентом, не здійснювали жодних із зазначених в інтерв‘ю комунікацій, окрім спільних публічних зустрічей під модерацією керівника ОП, Олександра Ткаченка за участі міністрів економіки, в тому числі за участі Руслани Лижичко, про які вона чомусь згадує вибірково у своєму інтерв’ю. На відміну від Руслани Лижичко, яка особисто заявляє що мала розмову із Президентом України та головою ОП Андрієм Єрмаком на Олімпійському стадіоні під час концерту до Дня Незалежності України.
Також офіційно заявляємо, що усі зустрічі в Міністерстві культури, Кабміні та онлайн - відбувалися за участі усіх сторін і представників організацій колективного управління, були відкритими та публічними.
Натомість, ГО УААСП має копію листа від генерального директора світової конфедерації CISAC до Президента України з проханням забезпечити прозорий конкурс з акредитації ОКУ і обрання дійсно репрезинтативної організації. 
Відповідно, усі звинувачення щодо змови представників ГО УААСП з ОП, Міністром культури Олександром Ткаченко та іншими представниками влади, оголошені Русланою Лижичко та Олександром Ксенофонтовим є безпідставними та маніпулятивними.
Також не відповідає дійсності й те, що Руслана відійшла від активної «боротьби за авторське право» з 2006 року. Адже навіть до 2019 року Руслана залишалась віце-президентом ГО УААСП, а раніше - ДО УААСП. Нагадаємо, що саме за часів її віце-головування в ДО УААСП відбувалися всі ті сумні події з минулого, про які вона та її чоловік неодноразово згадують в інтерв‘ю.

Також, хочемо ще раз надати роз’яснення по суті законопроекту №5572.
Після прийняття законопроекту №5572 всі зареєстровані ОКУ, до проведення нового конкурсу з акредитації отримають змогу здійснювати добровільне колективне управління, виключно щодо об’єктів авторського права, включених до їх каталогу в наступних сферах:
1) публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів;
2) публічне сповіщення музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів, крім кабельної ретрансляції.
Добровільне колективне управління діятиме до проведення нового відкритого конкурсу Мінекономіки, на визначення акредитованої організації у вищезазначених сферах та подальшого затвердження офіційних тарифів.
Метою даного процесу є впровадження прозорої, передбачуваної, системи збору і розподілу авторської винагороди, яка б мала довіру всіх суб‘єктів даної сфери, а не працювала лише на групу колекторів, які не мають ніякого відношення до креативної сфери.
На даний момент проти результатів акредитаційної комісії та чинного наказу міністерства та у підтримку законопроекту №5572 виступила не лише наша організація колективного управління, що має ексклюзивний доступ до міжнародних баз музичних творів (близько 100 млн. творів), членство в міжнародній конфедерації CISAC та близько сотні міжнародних договорів про взаємне представництво з іншими світовими авторськими ОКУ. Також публічно у підтримку законопроекту № 5572 виступили світові авторські спільноти, такі як CISAC, CIAM, ECSA, IMPF, найбільші медіа-холдинги країни, відомі музиканти (Катя Павленко "GO-A", Тарас Тополя "Антитіла", Потап, гурт "KAZKA", Олег Михайлюта "ТНМК", Валерій Харчишин "Друга Ріка", поет Юрій Рибчинський, та багато інших), асоціації користувачів (HORECA), найбільші фестивалі країни (Atlas Weekend, Файне місто, Бандерштадт, Underhill та інші).
Рішення щодо виходу із кризи, яку спричинили дії чиновників МЕРТ було втілено у практичну площину, в результаті чого Народними Депутатами Санченко Олександром (Слуга Народу) та Потураєвим Микитою (Слуга Народу) був зареєстрований законопроект №5572, який має на меті швидко перезавантажити саме авторську сферу колективного управління провести новий прозорий конкурс з акредитації, а до того дати змогу всім ОКУ працювати в рамках власних каталогів, знявши наявну заборону на ведення діяльності.
Наразі він пройшов перше читання ВР, два комітетських читання і найближчим часом буде винесений в Раду на друге читання.
Положеннями законопроекту № 5572, а саме правками проголосованими на Комітеті економічного розвитку України до другого читання враховано вимоги ст.58 Конституції, якою закріплено, що Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Таким чином законопроект №5572 було гармонізовано відповідно до законодавства України.
Також отримано висновок Науково-дослідного інститут інтелектуальної власності НАПрН України в якому тезу щодо неконституційності законопроекту №5572 спростовано.


Спільнота авторів ГО УААСП підтримує законопроект №5572 та закликає підтримати його Народних Депутатів України у другому читанні.