Два простих кроки на зустріч авторам України! Замість «трьох кроків» у прірву.

Щоб вилікувати сферу колективного управління та роялті, очистити від корупції та сірих схем та повернути Автору право на заслужену винагороду за використання його творів, потрібно зробити лише два кроки:

  1. Розблокувати сферу колективного управління ухваливши ургентний законопроєкт 5572, який написано в інтересах українських і світових авторів, а також наших міжнародних партнерів. Він розблокує сферу і дасть можливість здійснювати діяльність до прийняття нового основного закону.
  2.  Утворити парламентську робочу групу і розпочати узгодження редакції нового закону «Про авторське право і суміжні права». Який після прийняття Верховною Радою, врегулює дану сферу і захистить права авторів країни.

   Ці прості два кроки дозволять мінімізувати корупційну складову в галузі та дозволять авторам отримувати гідну винагороду за їхню працю. Без жодних прокладок-годівниць та сімейних підрядів з дерибану грошей авторів.

   Напередодні візиту Президента Володимира Зеленського до США, країни, інтереси авторів якої також офіційно представляє організація ГО УААСП, хочемо звернути увагу на важливість цієї теми.

   Хочемо зауважити, що цього року, в рамках святкування 30-ї річниці відновлення Незалежності, всі права були очищені належним чином і кошти надійдуть саме авторам. Цим займалися організатори урочистостей.

   Хоча, в ідеальному світі цим опікуються саме авторські ОКУ, на кшталт нашої ГО УААСП, яку, через глобальну корупцію у владі усіх часів, за трирічне існування закону, не спромоглися не лише акредитувати, а й цілеспрямовано заблокували її діяльність.

  Але ми впевнені що спільно з парламентом, Кабінетом міністрів та Вами, пане Президент, ми обов'язково наведемо порядок в даній сфері.

  Міжнародна спільнота послідовно засвідчує свої підтримку українським авторам. Наприкінці минулого місяця CISAC направлено листа Міністру економіки, пану Любченко, із закликом провести новий та неупереджений процес акредитації у сфері публічного виконання та публічного сповіщення музичних творів, вкотре наголошуючи, що лише ГО УААСП є найрепрезентативнішою ОКУ у зазначених сферах. Нагадаємо, що ГО УААСП є єдиним членом CISAC у музичній сфері в Україні. Переклад та повний текст листа знаходиться нижче:  
   "Шановний пане Любченко, Нагальна необхідність розблокування колективного управління авторськими правами в Україні шляхом проведення нового та неупередженого процесу акредитації у музичній сфері
   Я звертаюся до Вас від імені CISAC, Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів, та прошу Вашого невідкладного втручання з метою забезпечення належного впровадження Закону України про колективне управління правами 2018 року («закон про КУП»).
CISAC є голосом більш як 4 мільйонів творців з усіх креативних сфер, включаючи музичну, драматичну, літературну, аудіовізуальну, графічну та образотворчу. Ці творці співпрацюють з членами CISAC, а це 228 авторських товариств (які ще також називають Організаціями колективного управління або ОКУ) з 120 країн світу. В Україні нашими членами є ГО УААСП (яка представляє творців музичної та театральної ґалузі) та СІНЕМА (яка представляє творців аудіо-візуальної ґалузі, таких як кінорежисери та сценаристи).
  На жаль, сектор колективного управління авторськими правами в Україні протягом останніх років знаходиться у надзвичайно складній ситуації, внаслідок чого міжнародні та вітчизняні творці щоденно втрачають свій дохід. Ця ситуація наразі загострюється з огляду на економічний стан, викликаний кризою, пов’язаною з Covid-19. На сьогоднішній день українська влада не змогла належним чином впровадити Закон України про колективне управління правами («закон про КУП»), прийнятий у 2018 році. Головна перешкода впровадження закону полягає у нездатності Вашого Міністерства провести ефективний та прозорий процес акредитації організацій колективного управління в країні. На жаль, це завдання і досі не виконано, а останній процес акредитації, проведений у грудні 2020 року також був невдалим (для зручності додаємо для ознайомлення наш лист від 22 грудня 2020 року, адресований Вашому попереднику). Як наслідок, як українські, так і міжнародні творці продовжують бути позбавлені життєво важливої винагороди, оскільки організації, яку вони обрали представляти та ліцензувати свої права в Україні – ГО УААСП – перешкоджають це робити. ГО УААСП, безсумнівно, є найбільш репрезентативним товариством у сфері музичних прав авторів в Україні. Вона представляє 535 постійних членів та біля 4000 українських творців загалом. Вона також уклала понад 100 договорів про взаємне представництво з партнерськими товариствами, що, по суті, дозволяє їй ліцензувати світовий музичний репертуар на території України. Зважаючи на вищезазначене блокування системи колективного управління з грудня 2020, я закликаю Вас:
-          якнайшвидше організувати новий процес акредитації на засадах прозорості, чесності та об'єктивності;
-          дозволити ОКУ ліцензувати свій репертуар, який базується на безпосередніх мандатах, отриманих від вітчизняних та партнерських іноземних товариств до моменту завершення нової акредитації.
 Це допомогло б убезпечити правовласників від безпідставної втрати свого основного джерела доходу; таке положення було запроваджено минулого року у зв'язку з законом щодо заходів протидії поширення Covid-19 та внесло поправки до "закону КУП", проте діяло лише до кінця 2020 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2415-19#Text).
  Я наголошую на важливості сприяння проведення ефективного, неупередженого та надійного процесу акредитації для ОКУ. Україна повинна обрати найбільш репрезентативну ОКУ у кожній відповідній сфері, як визначено законом КУП. У зв'язку з цим, міжнародна репрезентативність ОКУ - заснована на кількості договорів про взаємне представництво, укладених з товариствами з усього світу - повинна бути ключовим фактором, що також передбачено законом КУП 2018 року. ОКУ покладаються на мережу договорів про взаємне представництво зі своїми товариствами-партнерами з метою ефективного забезпечення та захисту прав своїх членів зі всього світу відповідно до міжнародних угод про авторське право.
  Як завжди, CISAC відкритий для представників української влади у питаннях встановлення сучасної та дієвої системи колективного управління, яка підтримає вітчизняних та міжнародних творців та надасть можливість Україні скористатися перевагами здорового та процвітаючого креативного сектору.
  З повагою,
Гаді Орон, Генеральний директор CISAC ".