Підсумки IV міжнародного форуму «Креативна Україна»
19-20 листопада в Київі проходив IV міжнародний форум «Креативна Україна».
Під час відкриття форуму Президент України Володимир Зеленський зазначив, що "Пандемія вимагає системного підходу з урахуванням можливих ризиків, критичного ставлення до розбурханного інформаційного простору, гнучності та творчості щоб знаходити нестандартні рішення, що здатні урятувати світ. Тому креативна економіка ніколи ще не була так на часі, як зараз".
 
Чи знаєте ви, що, наприклад, в Німеччині галузь культури та креативних індустрій в структурі платників податків займає третє місце, після машинобудування та автопромисловісті, та дає державі більше 100 млрд євро!? Вражає! А що там зі зборами роялті - 1 мільярд євро на рік! Це у 500 разів більше, ніж в Україні!
“До чого призвів карантин, якщо ми говоримо про креативну економіку? Втрати – 3 млрд доларів, це 2% ВВП і ще 300 тисяч робочих місць. Якщо ми будемо продовжувати в той самий спосіб, нас чекає перспектива не дуже втішна: 10% втрати ВВП або одна третина людей, які втратять роботу“, - зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму виступі на форумі. «2020 рік показав, що попри виклики – розвиток можливий, тому продовжуємо боротися» - додав він.
 
На форумі в секторальному модулі «Інтелектуальна власність та креативні індустрії»/ Sectoral module Intellectual Property and Creative Industries ми підготували цікаві доповіді:
"Сучасний стан ринку музичної індустрії в Україні, епідемія COVID-19, як каталізатор реформ в колективному управлінні майновими правами інтелектуальної власності" та "Музика для споживачів - як виховати повагу до споживання музичного контенту", з якими виступили
Валерій Харчишин - лідер гурту "Друга ріка", автор, поет, композитор, рок-музикант, актор та Генеральний директор ГО УААСП та
Тарас Тополя - фронтмен гурту "Antytila", Молодіжний посол в UNICEF Ukraine, автор, поет, композитор, Віце-президента Авторської ради ГО УААСП. Посилання на перегляд: https://youtu.be/Ltyeuf2PJnk 
 
Період ковід-кризи слід використати для налагодження стосунків із концертною індустрією, врегулювавши податки, аби ні у кого не виникало бажання їх обходити. Та завершити реформу колективного управління майновими правами, обравши ОКУ, яка створила сервіс і здатна домовитися з користувачами, бо своїм авторсько-виконавським складом є саме тими, що створює контент, а не є колектором-рекетиром, що використовуючи архаїчні методи зборів, акумулює хабарі та блек-бокс.
ГО Українська агенція з авторських та суміжних прав (ГО УААСП) на сьогодні є найбільшою в Україні авторською ОКУ, що має визнане членство у міжнародному товаристві, єдину на ринку діючу програму з розподілу, найбільшу авторську спільноту України, що опікується майже усім світовим музичним каталогом авторів світу. Наразі, в найближчий час нас чекає процес акредитації, ГО УААСП визнав світ, чи визнає нас Україна?
Весь цивілізований світ дбає про права авторів. І не тільки під час карантину.
 
Дякуємо організаторам за цікавий захід та за можливість долучитися до обговорення таких важливих проблем, за підтримку і небайдужість.
Друзі, давайте не укорінюватися у статусі дикого племені і дамо шанс розвивати культуру. Бо без неї Україна немає майбутнього!
 
Дякуємо за фото Юрій Величко