СПІЛЬНА ЗАЯВА ОРГАНІЗАЦІЙ АВТОРІВ ЩОДО COVID-19, Брюссель, 26 березня 2020 року

СПІЛЬНА ЗАЯВА ОРГАНІЗАЦІЙ АВТОРІВ ЩОДО COVID-19

Брюссель, 26 березня 2020 року

В той час, як пандемія COVID-19 штурмує наші суспільства, включаючи культурний та творчий сектори, авторські організації висловлюють свою солідарність з усіма постраждалими від вірусу, і підтримують заходи, вжиті для його стримування.

Наші члени - письменники, композитори, автори пісень, режисери та кінематографісти – стали свідками повної зупинки своїх галузей, а їхні засоби до існування зникли за лічені дні. Ми закликаємо уряди держав, передбачити конкретні заходи, що допоможуть самозайнятим та незалежним авторам при розробці надзвичайних заходів, направлених на підтримку культурних та творчих галузей, які найбільше постраждали від кризи COVID-19.

Оскільки уряди та державні органи влади починають оголошувати вкрай необхідні заходи підтримки для підприємств, що перебувають у групі ризику, ми закликаємо всіх, хто приймає рішення, не допускати тривожної нерівності між працевлаштованими і самозайнятими особами та фріланс-спільнотою.

Автори не є ані бізнес структурами, ані працевлаштованими особами, і вони вже починають стикатися з нестабільними умовами праці та нестабільним доходом. Незалежно від напряму роботи, автори працюють від контракту до контракту, і ці контракти зараз тимчасово припиняються або скасовуються. Лише незначна кількість працюючих професійних діячів культури/авторів мають якісь ресурси - заощадження, інвестиції, пенсії - на які можна розраховувати у важкі часи.

Таким чином, необхідно розглянути декілька найважливіших проблем при розробці конкретного плану підтримки, що допоможе пом'якшити вплив тривалої кризи на творчу спільноту:

- Втрата роботи (перенесена / скасована поточна робота, або робота, яка мала розпочатись).
- Обмежена можливість працювати через хворобу, самоізоляцію чи обов'язки з піклування (діти, незахищені категорії населення).
- Обмежена можливість працювати через особливості діяльності (наприклад, доступ до необхідного обладнання, наявність команди, відсутність можливості подорожувати).
- Фінансовий вплив втрат на роботі, наприклад - невизначеність щодо поточних виплат за контрактами, зниження ставок, компенсації за розірвання контракту, страхування.
- Витрати на проживання (оренда, комунальні послуги, іпотека, позики тощо).
- Доступ авторів-фрілансерів до програм по безробіттю або соціальної допомоги, спрямованих на осіб, які не мають будь-якого доходу і не мають права на отримання допомоги по безробіттю.
- Гарантування майбутньої роботи, включаючи альтернативну зайнятість у галузі або поза нею.

Як результат, екстрені заходи повинні включати:

- Негайне забезпечення отримання повної оплати лікарняного листа праці, включаючи період ізоляції для працівників-фрілансерів,

- Надання можливості авторам бути включеними до програми державного медичного страхуванням під час кризи та у період подолання її наслідків,

- Коригування програм по боротьбі з безробіттям, за можливості.

- Негайне забезпечення отримання гарантованого базового доходу, такого як соціальна допомога, спрямована на осіб, що не мають доходу і не мають права на допомогу по безробіттю,

- Варіанти відшкодування доходу на кризовий період,

- Відстрочка / підтримка витрат на проживання (наприклад, оренда, застава, позики),

- Податкові пільги.

Ми закликаємо європейські установи та всі державні органи по всій Європі забезпечити заохочення та фінансову підтримку таких заходів, спрямованих на підтримку фрілансерів, включаючи авторів, із тимчасовими поправками чи винятками до діючих правил, якщо необхідно. Ми також закликаємо ЄС швидко оцінити руйнівний вплив цієї кризи на спільноту авторів та надати рекомендації щодо подолання їхніх конкретних проблем.

Оскільки ситуація, що склалася, також суттєво вплине на виплату авторської винагроди, ми радо вітаємо ініціативи створення надзвичайних соціальних фондів організаціями колективного управління (ОКУ) та заохочуємо використовувати нерозподілені кошти, збори за приватне копіювання або відрахування у культурні фонди для підтримки авторів під час цієї безпрецедентної кризи.

В той час як наші твори менше використовуються в громадських місцях, їхнє використання в Інтернеті різко зростає. Мистецтво та розваги - результат нашої творчої праці, відіграють надзвичайно важливу роль для суспільства, допомагаючи пережити кризу.

У цьому контексті, постійна виплата авторської винагороди відіграватиме ключову стабілізуючу роль для доходів європейських авторів. Ще ніколи не виникало більшої необхідності для авторів в отриманні частки від результату економічного успіху їхніх творів, а тому дуже важливим буде впровадження принципу належної та пропорційної винагороди як обов'язкового правила, яке запобігатиме розповсюдженню практики укладання контрактів на відчуження майнових авторських прав у Європі.
І останнє, але не менш важливе, ми закликаємо усі інституції ЄС забезпечити доступ авторам до коштів з надзвичайних фондів, наданих ЄС, і нарешті погодити майбутній бюджет ЄС (Багаторічна схема фінансування 2021-2027), який відповідатиме культурним потребам та амбіціям Європи.
Ми висловлюємо свою солідарність тим, хто безпосередньо постраждав від вірусу, і тим, хто перебуває на передовій боротьби з його наслідками, ця безпрецедентна глобальна криза продовжує випробовувати всіх нас, індивідуально та колективно. З допомогою відповідної цільової підтримки з боку ЄС та національних органів влади, ми хочемо вірити у здатність нашої галузі оговтатися від цієї безпрецедентної кризи. Бажання створити яскраві та різноманітні твори для аудиторій по всій Європі та за її межами неодмінно змусить нас – авторів – знайти необхідні засоби для цього.
Європейський альянс композиторів та авторів пісень (ECSA) представляє понад 30 000 професійних композиторів та авторів пісень у 27 європейських країнах. Маючи понад 60 організацій-членів по всій Європі, Альянс виступає за захист інтересів творців класичної музики (сучасної), та музики для кіно- та аудіовізуальних творів, а також популярної музики. www.composeralliance.org/


Європейська рада письменників (EWC) заснована у 1977 р. у Німеччині та у 2006 р. переоформлена у Брюсселі в якості міжнародної некомерційної організації. EWC - це федерація 45 європейських національних організацій професійних письменників та літературних перекладачів усіх жанрів з 34 країн. Члени EWC представляють інтереси понад 160 000 авторів у книжковому секторі. www.europeanwriterscouncil.eu/

Федерація європейських кінорежисерів (FERA), заснована в 1980 році, представляє кіно- та телережисерів на європейському рівні, та 47 асоціацій режисерів, що є членами 35-ти країн. FERA представляє культурні, творчі та економічні інтереси понад 20 000 європейських режисерів. www.filmdirectors.eu/

Федерація сценаристів Європи (FSE) - це мережа національних та регіональних асоціацій, гільдій та спілок кіносценаристів в Європі, яка створена в червні 2001 р. Вона включає 25 організацій з 19 країн, що представляють понад 7000 кіносценаристів Європи. www.federationscreenwriters.eu/

Міжнародна Федерація Кінематографістів (IMAGO) - це глобальна парасолькова Федерація для кінематографістів, яка підтримує діяльність своїх членів, забезпечує захист їхніх інтересів, в тому числі і судовий. www.imago.org/