ЗАГАЛЬНІ ЗБОРИ ГО «УААСП»: ПОЧАТОК НОВОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

5 лютого в офісі ГО «УААСП» відбулися перші у 2020 році Загальні збори членів організації. Певно як і належить події, що фактично відкриває для українських авторів їх «діловий рік», ці Загальні збори принесли низку важливих, а в чомусь і визначальних для діяльності агенції рішень.

По-перше, варто зазначити, що цього разу в зборах взяли участь чимало авторів, котрі до того ще не навідувались на засідання головного органу управління ГО «УААСП». Зокрема були присутні такі відомі творці як Дмитро Шуров, Геннадій Крупнік, Кость Москалець, Олександр Спаринський, та інші митці, на регулярну участь яких у діяльності організації авторська спільнота відтепер розраховує і надалі. І що вже точно стало приємним сюрпризом та обставина, що попри гостроту багатьох обговорюваних на зборах питань і чималу кількість делегатів, збори пройшли у максимально діловому та прагматичному ключі.

А обговорити дійсно було що. Так, протягом тригодинного засідання були заслухані річні звіти всіх трьох членів Дирекції ГО «УААСП», членів Авторської і Наглядової ради агенції. Було затверджено і річний звіт ГО «УААСП» за 2019 рік, а разом з ним погоджено кошторис вже на рік 2020.

Проте головне – авторам належало визначити, які формати співпраці з іншими авторсько-правовими організаціями вони бачать для ГО «УААСП», і яке співробітництво (а їх варіантів останнім часом агенції було запропоновано чимало!) вони вбачають найбільш перспективним і корисним як для спільноти ГО «УААСП», так і для всієї сфери колективного управління в Україні в цілому. Відзначимо, що деякі з пропозицій, які надійшли на адресу агенції, автори відкинули одноголосно. Так, зокрема, члени організації не прийняли пропозицію об’єднання організацій, викладену в листі від представників ГС «УЛМП», знайшовши запропоновані умови нелогічними і невиправданими. Щоправда, це не означає неможливість співпраці між ГО «УААСП» і ГС «УЛМП» - натомість таке співробітництво було визнано реальним шляхом долучення членів ГС «УЛМП» до проектів та умов меморандумів про співпрацю, які будуть підтримані членами ГО «УААСП».

Проте зрештою на зборах було озвучено ту пропозицію партнерства, яку прийняли всі присутні творці. Так Загальні збори ухвалили підтримати співпрацю ГО «УААСП» з Громадською спілкою «Авторів і видавців музики», а також іншими громадськими об`єднаннями авторів та інших правовласників на умовах, визначених у проекті Меморандуму громадських об`єднань авторів та інших правовласників «Про співпрацю у сфері колективного управління». Таким чином, ГО «УААСП» підняла на новий рівень процес консолідації сил авторів і правовласників у сфері колективного управління. Зрештою продемонструвавши всій царині авторського права, що наша агенція є об’єднуючим фактором у складному перебігу реформи управління правами автора в Україні.