CISAC опублікував звіт про свою діяльність у 2018-2019 роках

Міжнародна конфедерація товариств авторів і композиторів CISAC, членом якої є ГО «УААСП», опублікувала розгорнутий звіт про свою діяльність протягом 2018-2019 років, тобто у період між зборами Генеральної асамблеї організації. Нагадаємо, що саме на Генеральній асамблеї 2018 року у Варшаві було прийнято рішення про включення ГО «УААСП» до лав конфедерації.

У звіті зокрема неодноразово згадується і ситуація в колективному управлінні правами автора в Україні. Так CISAC нагадує, що в червні 2018 року організація зверталася до Президента України з проханням заветувати закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського і (або) суміжного прав». «Незважаючи на те, що закон є кроком вперед, CISAC зазначив, що закон містить значні недоліки, які не надають Україні необхідних рішень по створенню «єдиного вікна». В цьому контексті CISAC і GESAC також висловили свої занепокоєння перед Комісією ЄС щодо поточного діалогу про права інтелектуальної власності між Україною та ЄС» - відзначається у звіті. Після прийняття закону, у липні 2018, на прохання Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, CISAC надав висновок щодо параметрів встановлення тарифів згідно з новим законом.

В той же час CISAC відзначає, що новий закон, за його коректної імплементації, все ж здатен виправити хаотичне положення колективного управління правами автора в Україні. Тож протягом року конфедерація здійснювала необхідний моніторинг стану справ в авторському праві України і надавала підтримку своїм членам в Україні – ГО «УААСП» і «Сінема». Україна названа в числі країн, де дотримання прав автора все ще викликає занепокоєння.

Окремо CISAC виділив необхідність прийняття належної системи зборів роялті за приватне копіювання в Україні, а також в Сербії, Туреччині Білорусі, Болгарії, Грузії, Молдові і Словенії. Особливо зважаючи на те, що приватне копіювання є третім за обсягом джерелом надходжень авторської винагороди. Так за підтримки CISAC у Литві вже було прийнято необхідне законодавство. В Україні ж потенціал цього виду прав все ще залишається нереалізованим.

Зрештою, в своєму переліку членів CISAC нагадує, що ГО «УААСП» була прийнята в ряди конфедерації у 2018 році, в той час як державна організація (ДО УААСП) була позбавлена членства в CISAC.

Звичайно ж, особливе місце у звіті приділено факту прийняття Європарламентом Директиви «Про авторське право в умовах єдиного цифрового ринку», яке стало перемогою для авторів всього світу. Президент CISAC Жан-Мішель Жарр у своєму вступному слові до звіту відзначив:
- Права творців належать до фундаментальних прав людини, і я пристрасно вірю в них. Історія показує, що розвиток технологій спричиняє нескінченні намагання на ниві адаптації законів до кожної нової ери. В цих намаганнях ми зустріли великих опонентів – колосів світу технологій. Ці компанії – наші одвічні партнери, і вони створюють фантастичні інновації. Але саме ми, творці, а не компанії забезпечуємо «паливо» для цифрового світу.