Лист від Міжнародної конфедерації CISAC до Президента України Володимира Зеленського в підтримку законопроєкту №5572

 

Пану Володимиру Зеленському Президенту України

вул.Банкова, 11

Київ, 01220, Україна

Неї-сюр-Сен, 13 жовтня 2021 року

На електронну адресу та поштою: [email protected]

Шановний Президенте, Шановний пане Зеленський,

Важливість виправлення ситуації у сфері колективного управління правами авторів музики в Україні шляхом прийняття законопроекту №5572

Я звертаюсь до вас від імені CISAC, Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів, в продовження моїх листів від 10 липня 2019 року та 11 червня 2020 року. Метою цього листа є прохання про Ваше нагальне втручання для підтримки якнайшвидшого прийняття та впровадження законопроекту №5572, який направлений на виправлення серйозних недоліків у процесі акредитації організацій колективного управління («ОКУ») в Україні.

CISAC є голосом більш як 4 мільйонів творців з усіх креативних сфер, включаючи музичну, драматичну, літературну, аудіовізуальну, графічну та образотворчу. Ці творці афілійовані з членами CISAC, а це 232 авторських товариства (яких ще також називають Організаціями колективного управління або ОКУ) з 121 країни світу. В Україні нашими членами є ГО УААСП (представляє інтереси музичних та театральних творців) та CINEMA (представляє інтереси аудіовізуальних творців, таких як режисери та сценаристи).

ГО УААСП, без жодних сумнівів, є найбільш репрезентативним музичним авторським товариством в Україні. Вона представляє більше 500 постійних членів та більше 4000 українських творців. Вона також уклала біля 100 договорів про взаємне представництво інтересів з подібними організаціями з усього світу, що означає, що ГО УААСП управляє світовим репертуаром на території України. Ми були здивовані, коли нам стало відомо, що під час свого засідання у грудні 2020 року Акредитаційна Комісія під егідою Міністерства економіки вирішила акредитувати дві інші ОКУ, які є значно менш репрезентативними, ніж ГО УААСП. Це рішення є явним порушенням критеріїв, встановлених Законом про колективне управління правами 2018 року (далі «Закон»). Нещодавно Міністерство Економіки офіційно підписало рішення Комісії, на жаль, втрачаючи можливість адміністративно виправити це грубе порушення Закону.

Наскільки нам відомо, ГО УААСП оскаржує накази Міністерства економіки, але, на жаль, такий процес може розтягнутись на довгий період часу перед тим як досягти свого завершення. Проте, у Верховну Раду внесено законопроект №5572, який має на меті ефективно та швидко виправити поточну несправедливу ситуацію шляхом: (1) визнання сумнівної процедури акредитації, проведеної у грудні 2020 року, недійсною, а також організацією нової процедури акредитації згідно з прозорими, чесними та об’єктивними правилами; та (2) дозволяючи ОКУ ліцензувати свій репертуар на основі прямих повноважень від локальних творців та іноземних товариств до моменту завершення нового процесу акредитації.

Не дивлячись на заяви деяких зацікавлених сторін, законопроект №5572 не відміняє всього процесу акредитації, а стосується лише двох елементів: публічного виконання та публічного сповіщення музичних творів. Наскільки нам відомо, таке тлумачення законопроекту підтверджується документами, прийнятими під час обговорень на профільному Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку; комітеті, який затвердив законопроект. З цього випливає, що законопроект не має відношення або впливу на акредитацію інших ОКУ, окрім тих, рішення щодо яких було прийнято під час вищезазначеної процедури акредитації у грудні 2020 року. 

Мені б хотілося знову підкреслити важливість сприяння надійному та ефективному процесу акредитації ОКУ. Україна повинна обрати найбільш репрезентативну ОКУ у кожній відповідній сфері права, як визначено Законом. У цьому аспекті, міжнародна репрезентативність ОКУ, яка ґрунтується на кількості договорів про взаємне представництво інтересів, укладених з товариствами зі всього світу, повинна бути ключовим фактором.

Дуже шкода, що українські та іноземні автори позбавлені значної винагороди, тому що організація, обрана ними для представництва та ліцензування їхніх прав в Україні, а саме ГО УААСП, позбавлена можливості виконувати свій обов’язок через адміністративні рішення, які явно порушують Закон. Саме тому ми просимо Вашого втручання задля забезпечення швидкого прийняття законопроекту №5572 відповідними органами державної влади. 

Завжди у Вашому розпорядженні для подальших роз’яснень чи інформації.

З повагою,

Гаді Орон

Генеральний директор

 

Копія: пан Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України

пан Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України

пан Матті Маасікас, Посол ЄС, Голова Представництва ЄС в Україні

пані Крістіна Квін, Тимчасова повірена у справах США

пан Гернот Гренінгер, Голова Європейського комітету CISAC

пан Мітко Чаталбашев, Європейський директор CISAC

пан Валерій Харчишин, Генеральний директор ГО УААСП