Генеральний директор ГО «УААСП» Валерій Харчишин взяв участь в Генеральній асамблеї Міжнародної конфедерації CISAC

30 травня – 2 червня в Мехіко відбулася найважливіша щорічна подія в сфері колективного управління – Генеральна асамблея Міжнародної конфедерації товариств авторів і композиторів CISAC, яка об’єднала представників понад 100 авторських організацій з п’яти континентів. Цьогоріч майданчиком для «Загальних зборів» став офіс товариства авторів і композиторів Мексики SACM. Інтереси України представляв генеральний директор ГО «УААСП» Валерій Харчишин.

Ключовими темами асамблеї стали: захист прав творців, збільшення зборів авторської винагороди та підвищення ефективності глобальної мережі CISAC. Що важливо, питання авторського права розглядалися в контексті штучного інтелекту, метавсесвіту, NFT та ліцензій на використання творів у цифровому середовищі.

Валерій Харчишин мав змогу висловити подяку всім членам CISAC за фінансову підтримку України з фонду Creators for Ukraine. Також зауважив, що попри війну в ГО «УААСП» присутня динаміка по збільшенню кількості авторів, які зареєстрували свої твори у організації, та користувачів, що отримали ліцензування, чим наголосив на готовності України до змін і дотримання стандартів ЄС та зазначив:

«Ландшафт ліцензування залишається надзвичайно складним не лише через воєнні дії та важку економічну ситуацію в Україні, але й через проблеми сфери колективного управління до війни. Попри це у 2022 році Верховна Рада України прийняла низку законів про інтелектуальну власність, зокрема нову редакцію Закону України «Про авторське право та суміжні права», спрямовану на приведення українського законодавства у сфері інтелектуальної власності у відповідність до європейських норм.

У мирний час Україна активно цифровізувалась і продовжує цей процес досі. Ми розглядаємо можливість повернення до плану запровадження автоматизації ідентифікації творів, звітності та отримання електронної онлайн-ліцензії з онлайн-оплатою. Здійснивши це, Україна могла б стати гарним прикладом для наслідування. Криза – це не застій, а час для розвитку. І ми не хочемо його втратити. Ми бачимо своє майбутнє в цифровізації та спрощенні світу для людей майбутнього. Це саме те, у чому нам потрібна допомога».

На засіданні Генеральної асамблеї від CISAC були присутні генеральний директор Гаді Орон, президент, співзасновник ABBA, легендарний автор пісень Бйорн Ульвеус та двоє віце-президентів: відомий мексиканський класичний композитор Артуро Маркес та Івонна Чака Чака, одна з провідних співачок і авторів пісень Південної Африки та борець за права людини.