Офіційна реакція ГО «УААСП» щодо використання музичного твору «Соколята», створеного В’ячеславом Хурсенком, у номері «Новорічного концерту Вечірнього Кварталу 2024»

З огляду на суспільний резонанс, а також згадку ГО «УААСП» у своєму дописі на сторінці фейсбук пані Марії Хурсенко щодо законності використання твору «Соколята», авторства В’ячеслава Хурсенка, у номері «Новорічного концерту Вечірнього Кварталу 2024», мусимо надати роз’яснення, задля досягнення порозуміння між спадкоємицею та користувачем.

До громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» звернулася Марія Хурсенко – донька й правонаступниця авторських прав на твори відомого українського співака, композитора, автора-виконавця В’ячеслава Хурсенка щодо використання, створеного В’ячеславом Хурсенком, музичного твору «Соколята», у пародійному номері «Пісня від дружини Пса Патрона» «Новорічного концерту Вечірнього Кварталу 2024».

Враховуючи, що ГО «УААСП» управляє на колективній основі МАЙНОВИМИ авторськими правами на твір «Соколята» та беручи до уваги суспільний інтерес до згаданої події, надаємо попередню оцінку такому способу використання.

Відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права», без дозволу суб’єктів авторського права і безоплатно, але із зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається використання музичного твору для створення на його основі твору у жанрі пародії.

ГО «УААСП» було переглянуто «Новорічний концерт Вечірнього Кварталу 2024», зокрема, у частині пародії «Пісня від дружини Пса Патрона» та відзначено відсутність зазначення імені автора твору «Соколята» і джерела запозичення, як того вимагає норма Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Тож на наш погляд, у даному випадку йдеться про порушення НЕМАЙНОВИХ авторських прав. Згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» спадкоємці автора мають право захищати особисті немайнові права автора, зокрема протидіяти перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, що може завдати шкоди честі та репутації автора.

Враховуючи, що ГО «УААСП» управляє МАЙНОВИМИ правами на твір «Соколята», цей конкретний випадок ми розглядаємо винятково. Спеціалісти нашої організації запевнили у підтримці та правовому супроводі пані Марію Хурсенко та взялися до опрацювання її питання.

Наголошуємо, на нашу думку, питання лежить в моральній площині, оскільки йдеться про ймовірне порушення немайнових прав, тож сподіваємося на адекватну оцінку з боку користувачів даного об’єкту прав.

P.S. Аби в Україні впровадити культуру з використання музичних творів у законний спосіб, закликаємо ставати поруч з нашою авторською спільнотою. Тільки об'єднуючись, ми зможемо побороти невігластво у сфері інтелектуальної власності та ініціювати зміни до законодавства, якщо такі прогалини мають місце у чинному.