Валерій Харчишин взяв участь у ІІ Національному форумі з інтелектуальної власності та інновацій IP LET FORUM

IP LET FORUM – визначна подія в українській сфері інтелектуальної власності та інновацій цього року. Захід, який об'єднав представників влади, міжнародну спільноту, фахівців у галузі інтелектуальної власності, права, економіки, бізнесу та креативних індустрій. 

Форум організовано IP офісом за підтримки Міністерства економіки України та ВОІВ. Третя сесія була присвячена креативним індустріям, їхнім тенденціям та інструментам підтримки для формування майбутнього. Вона охопила питання збереження культурної спадщини та комерціалізації творчості.

Модератором цієї сесії виступив Дмитро Дорошенко, начальник відділу розвитку креативних секторів економіки в IP офісі. 

Під час сесії, присвяченої креативним індустріям, гендиректор ГО  «УААСП» Валерій Харчишин підняв питання про систему колективного управління майновими правами, а також виплати роялті:

«Одним із головних викликів для індустрії, поза контекстом війни та глобальних викликів, я би назвав невігластво. Адже автор, який не знає, куди звернутися, робить хаотичні рухи і роздає свою музику скрізь, вважаючи, що таким чином збільшує свої умовні надходження чи перспективи надходжень, однак це не так. Колективне управління дозволяє робити це ефективніше, дійсно збирати та виплачувати роялті. Підтвердженням нашої легітимності є, власне, те, що увесь світ збирав кошти на допомогу українській індустрії і, власне, це допомогло нам вижити у непрості часи. Зокрема, конфедерацією товариств авторів і композиторів CISAC, партнерів УААСП, було створено благодійний фонд Creators for Ukraine, який надав допомогу на понад 1,5 млн євро».

Також під час третьої сесії ІІ Національного форуму з інтелектуальної власності були обговорені такі теми:

  • Тенденції розвитку креативних індустрій та інструменти підтримки.
  • Функціонування системи колективного управління майновими правами і виплата винагороди в умовах воєнного часу.
  • Технологічні і етичні виклики, що постають перед індустрією моди.
  • Виклики видавничої індустрії і український ІР офіс: точки перетину.
  • Штучний інтелект  у видавничій справі: загроза чи нові можливості?
  • Запити кіноіндустрії і державна система правової охорони інтелектуальної власності.
  • Підвищення правової ІР-культури: робота на довгострокову перспективу.
  • Збереження культурної спадщини, політика пам’яті та інновації.

Під час дискусії крім Валерія Харчишина виступили: Анастасія Образцова, директорка Українського центру культурних досліджень, директорка Директорату креативних індустрій Міністерства культури України (2018-2019); Юлія Сінькевич, продюсерка, співзасновниця Української кіноакадемії, голова Наглядової ради Українського інституту; Антон Мартинов, засновник видавництва «Лабораторія» і сервісу електронних та аудіокниг Лібраріус; Марина Лосєва, fashion-експертка, засновниця Ukrainian Fashion Education Group і Blur; Мар’яна Томин, директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України.

Всі сесії форуму транслювались на ютуб-каналі IP офісу і доступні для перегляду: https://www.youtube.com/live/P2_kgEUAzN8?si=8yQGKiqLVE1z5ANm