Ринку прозорих авторських винагород – бути!
 
19 березня, на базі Офісу Президента, за участі голови офісу Президента Єрмака А.Б., Міністра Економіки Петрашко І.Р., Міністра культури Ткаченко О.В, народного депутата Потураєва Н.Р, Президента ОКУ «АіВ» Лижичко Руслани, Віце-президента Авторської ради ГО УАССП Тополі Тараса, Директора УЛАСП/ОКУАСП Нікіна О.І., Директора видавництва «BEST MUSIC» Мар’яни Бартош, засновника Karabas.com Плахтія М.О., відбулась зустріч з обговорення питання акредитації ОКУ, розблокування, збору, розподілу та виплати прозорих, чесних авторських винагород в сфері авторського права.
 
Головним пріоритетом для ГО УААСП завжди були інтереси не лише закордонних правовласників, а, першу чергу українських авторів. Тому, заради стабілізації та стійкого довготривалого розвитку всієї авторської сфери України після 30 років розбрату та нестабільності, ми нарешті знайшли шляхи до об’єднання та виправлення ситуації, про що було задекларовано на спільній зустрічі з представниками влади, законотворцями, представниками бізнесу у сфері авторського права та лідерів авторських спільнот.
 
Констатуємо початок по-справжньому об‘єднавчого процесу на базі зовсім нової ОКУ, де будуть враховані інтереси всіх правовласників, в тому числі тисяч авторів ГО УААСП, яких неправомірно вивели з акредитаційного процесу. З метою створення збалансованої системи взаємного контролю основних стейкхолдерів в рамках ОКУ задля прозорого збору і розподілу роялті та без утворення монополій.
 
Перше розширене засідання за участі авторів та представників бізнесу даної сфери відбудуться вже 23 березня на базі Міністерства культури, та за головуванням Олександра Ткаченко – міністра культури та інформаційної політики.
 
Було домовлено, що Акредитаційну процедуру у сфері Авторських прав, яка не визнається ГО УААСП через низку порушень, буде повернуто у правове поле. Вона буде завершена із дотриманням всіх вимог законодавства тоді, коли буде створена нова авторська ОКУ з дотриманням інтересів авторів та поверненням сфер публічного сповіщення та публічного виконання в одне ціле.
 
Враховуючи складну ситуацію у сфері авторських і суміжних прав, задля розблокування збору коштів зареєстрованими ОКУ, було домовлено, що Міністр економіки Петрашко І.Р. скасує примітку у реєстрі ОКУ, яка забороняла здійснення добровільного колективного управління, в тому числі ГО УААСП, до завершення процесу акредитації у сферах публічного виконання та сповіщення. Ця примітка є певним інструментом тиску на авторську спільноту.
 
На базі Офісу Президента створюється робоча група із розробки нового законопроекту, в яку будуть долучені всі суб‘єкти даної сфери, в тому ж числі за участі міжнародних партнерів. Майбутній авторський Закон буде поданий Президентом, який врегулює всі розбіжності та непорозуміння в сфері авторських та суміжних прав. Закладе як фундамент прозорі і зрозумілі нові правила збору і розподілу авторських винагород.
 
Також важливо при створені нової організації зберегти всі напрацювання ГО УААСП, в тому числі в рамках співпраці з CISAC, задля найшвидшого та ефективного становлення даної організації.
 
Час об’єднатись всім прогресивним силам і в першу чергу українським авторам задля системного вирішення кризи у сфері авторського права.
ГО УААСП в чергове запрошує всіх до співпраці!