Врахуйте правки до законопроекту 3377! Звернення українських авторів до влади

16 червня у стінах ВР відбудеться голосування вкрай важливого для всіх авторів законопроекту #3377 "Про підтримку креативних індустрій на період карантину, спричиненого вірусом #COVID19" Ми закликаємо народних депутатів підтримати цей законопроект, врахувавши правки, які забезпечать належне функціонування індустрії авторських прав і врешті приєднають Україну до цивілізованого світу, де захищені всі правовласники. Ми дякуємо @Олександр Ткаченко за те, що почув, та усім депутатам Комітету з гуманітарних питань - за небайдужість до авторів та правовласників.

❗️Зараз законопрект не включає вкрай важливої правки до частини другої ст.16 Закону України Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав та системних правок, що врегулює сферу не тільки на час карантину, але й у майбутньому. Їх вніс на розгляд депутат Володимир В‘ятрович.

Ось їхня суть: «Текст поправки №70- Н.д. В'ятрович В.М. (Реєстр.картка №425)

У змінах до статті 20 Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», що вносяться пунктом 8 розділу І законопроєкту, частину третю статті 20 викласти в такій редакції:

«3. Користувачі повинні укладати договори з організаціями колективного управління, які здійснюють добровільне колективне управління, до початку використання користувачем об’єктів авторських і (або) суміжних прав, включених до каталогу відповідної організації колективного управління у належній сфері добровільного колективного управління. Користувач не повинен отримувати дозвіл від правовласника на використання, а правовласник не має права забороняти користувачу використання об’єктів авторських і (або) суміжних прав, включених до каталогу організації колективного управління у відповідній сфері добровільного колективного управління. В сферах, які цим Законом визначені як сфери розширеного або обов’язкового колективного управління, після встановлення тарифів у відповідній сфері в порядку, визначеному в цій статті, користувачі зобов’язані укласти договір про сплату доходу від прав за встановленим тарифом з акредитованою організацією колективного управління в такій сфері.

В таких сферах, в яких відповідно до цього Закону має здійснюватися розширене або обов’язкове колективне управління, незалежно від наявності або відсутності акредитованої організації колективного управління для відповідної сфери використання об’єктів авторських і (або) суміжних прав, користувач не повинен отримувати дозвіл від правовласника на використання будь-яких об’єктів авторських та/або суміжних прав у відповідній сфері, а правовласник не має права забороняти користувачу використання будь-яких об’єктів авторських та/або суміжних прав у такій сфері, крім випадків вилучення правовласниками своїх майнових прав з управління акредитованої організації в цій сфері розширеного колективного управління в визначеному в цьому Законі порядку, за умови наявності інформації про об’єкти, права щодо яких вилучені з розширеного колективного управління, на загальнодоступному веб-сайті даної акредитованої організації колективного управління. Дохід від прав, сплачений користувачем акредитованій організації колективного управління, визнається єдиним належним платежем за період від користувача за використання всіх об’єктів авторських і (або) суміжних прав у сфері, в якій акредитовано організацію колективного управління. В разі згоди відповідної організації колективного управління, користувач має право сплатити цій організації колективного управління дохід від прав за попередні періоди часу у сфері, в якій така організація здійснює передбачене цим Законом колективне управління.»

Нижче відео від авторів ГО УААСП, в якому ми закликаємо спільноту приєднатися до підтримки законопроекту. І прийняти революційне рішення: «Віддати українським авторам їхнє, даючи можливість розвиватися українській музиці».

Друзі, поширте це відео на ваших ресурсах. Наперед дякуємо і народним депутатам за підтримку. Цим ви, панове, маєте шанс увійти в історію.

Зробіть це✊

Відеозвернення дивіться тут https://www.youtube.com/watch?v=J3rTrhQ5dNc