Занепокоєння CISAC щодо результатів процесу акредитації організації колективного управління

Шановний пане Петрашко,

Занепокоєння CISAC щодо результатів процесу акредитації організації колективного управління

Я звертаюся до Вас від імені CISAC, Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів, щоб висловити наше глибоке занепокоєння результатами нещодавного засідання Акредитаційної комісії («АК»), проведеного на основі прийнятого у 2018 році Закону України про колективне управління правами («закон про КУП»).

CISAC є голосом більш як 4 мільйонів творців з усіх креативних сфер, включаючи музичну, драматичну, літературну, аудіовізуальну, графічну та образотворчу. Ці творці співпрацюють з членами CISAC, а це 232 авторських товариства (яких ще також називають Організаціями колективного управління або ОКУ) з 120 країн світу.

В Україні єдиним членом CISAC у сфері музики є ГО УААСП. Безсумнівно, ГО УААСП є найбільш репрезентативним товариством з управління авторськими правами в музичній сфері в Україні. Загалом вона представляє понад 500 постійних членів та біля 4000 українських творців. Вона також уклала 104 договори про взаємне представництво з партнерськими товариствами (членами CISAC), що, по суті, дозволяє їй ліцензувати світовий музичний репертуар на території України. Варто підкреслити, що станом на сьогоднішній день жодна інша ОКУ в Україні не має права цього робити.

Згідно з законом про КУП, Вашому міністерству було доручено забезпечення відбору репрезентативних та повноправних ОКУ та створення надійної моделі колективного управління в Україні. CISAC неодноразово наголошувала на важливості досягнення справедливого, надійного та ефективного процесу акредитації ОКУ (для прикладу, додаємо лист від травня 2019 року, надісланий CISAC та іншими міжнародними організаціями, до одного з Ваших попередників).

Крім того, закон про КУП передбачає обрання найбільш репрезентативної ОКУ у кожній відповідній сфері. Міжнародна репрезентативність ОКУ, яка ґрунтується на кількості договорів про взаємне представництво, укладених такою ОКУ з товариствами зі всього світу, повинна бути ключовим фактором. Організації колективного управління спираються на мережу договорів про взаємне представництво зі своїми партнерськими товариствами з метою ефективного забезпечення та захисту прав своїх членів по всьому світу відповідно до міжнародних угод з авторського права. Тому має сенс розглядати відносини ОКУ з подібними товариствами з усього світу, як вирішальний фактор, який також чітко передбачений Законом про КУП  2018 року.

Ми були здивовані, дізнавшись про результати нещодавнього засідання АК, проведеного 17 грудня, яка, вочевидь, вважає, що в Україні є більш репрезентативні ОКУ, ніж ГО УААСП. АК обрала дві різні ОКУ для управління авторськими правами у сфері музики (публічне виконання та публічне сповіщення) в Україні. Процес обрання та оголошені результати викликали з першого погляду наступні занепокоєння:

По-перше, схоже, що одна з обраних організацій, була зареєстрована як ОКУ за кілька днів до завершення акредитаційного процесу. Це ставить серйозні та неминучі питання про чистоту та неупередженість процесу загалом. Також, це піднімає закономірне питання щодо того, чи може насправді нова організація бути встановленою та репрезентативною організацією, як того вимагає закон про КУП.         

По-друге, немає сенсу ділити управління правами між двома організаціями. Ми були насправді здивовані рішенням АК обрати дві окремі ОКУ та створити безпрецедентну ситуацію, коли права на публічне виконання та публічне сповіщення знаходяться в руках різних організацій. Така ситуація неодмінно призведе до плутанини та недієздатності щодо представництва, ліцензування та розподілу роялті. Зазвичай одна ОКУ здійснює управління обома видами прав від імені творців та правовласників. Ми не знаємо жодної країни у світі, яка б застосовувала подібний підхід, який запропонувала АК.

Ми розуміємо, що наш член, ГО УААСП, буде оскаржувати результати процесу АК у судах через численні факти порушень юридичної процедури. Проте, ми дуже сподіваємося, що Ви здійсните свої повноваження та відхилите рішення АК, таким чином запобігаючи виникненню подальших ускладнень та зайвої плутанини в і так вже непрацюючій системі колективного управління, яка гостро потребує підтримки та нормалізації роботи.

 

З повагою,

 

Гаді Орон

Генеральний директор

 

Копії: пан Володимир Зеленський, президент України

пан Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

пан Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України

пан Джерно Гранін’є, голова Європейського комітету CISAC

пан Силвен Пайет, директор з питань розвитку бізнесу CISAC

пан Мітко Чаталбашев, регіональний директор CISAC з питань Європи